Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2012 08:10 - Oще загадки за езика на Делфините
Автор: ednodete1 Категория: Други   
Прочетен: 6916 Коментари: 2 Гласове:
33


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В продължение на много десетилетия, учените от цял свят изучават езика на животните. Но това е направено, не да се говори с нашите по-малки братя, а с цел евентуално да се разчитат различни послания от извънземни цивилизации.
Лорънс Дойл на Института за търсене на извънземен разум стига до мисълта, че не всеки сигнала, получен от космоса, може да бъде разумно посланието. Или ако пряко получим съобщение от пришълци, след това как можем да ги разчетем?
И този учен предлага метод, чрез който може да се разбере дали някакъв сигнал носи смисъл или е просто шум. Тази техника се основава на използването на математически модели, които може да помогнат за идентифициране на последователни сигнали като писма, фрази и звуци от сътветната информация.
Този метод обикновено се използва в комуникационните технологии. Така учените са установили, че делфините общуват помежду си на извънземен диалект.
Специалистът по лингвистика от Харвардския университет Джордж Зипф намери начин, който позволява да се определи дали има смисъл в полученото съобщение. Той брои каква е честотата, с която различни букви се появяват в обикновен текст. След това Зипф прави графика на честотата на различни букви в определен ред и в логаритмична скала. В резултат се появява графика във вид на наклонена линия, където ъгловият коефициент е единица. Една и съща линия с еднакъв наклон се появява в анализа на текстовете на всички езици. Въпреки това, след анализ на прост набор от писма, които са напълно безсмислени, той получава хоризонтална графика без наклон. Става ясно, че не информативният текст се появява в графиката като нулев резултат.
Прилагането на този метод за обработка на сигналите на делфините, е абсолютна сензация: при конструирането на графика, се получава същия наклон като при анализа на човешки език. Речта на маймуните е много по-примитивна: коефициентът се равнява едва на 0.6. Следователно Делфините са наши братя по разум? Но как да се разбере какво искат да ни кажат?



Много учени са изследвали произхода и поведението на тези забележителни морски бозайници. Издигнати са голям брой различни хипотези. Например, астрономът Саймън Кларк, който работи в космическия център Кенеди, предположи, че делфини живеят на една от луните на Юпитер. Тези думи може и да не са толкова фантастични, тъй като НАСА с помощта на на космическата станция „Галилео“, когато прелита над Европа, спътник на Юпитер, само на няколко стотин километра, е фиксирала със своите сензори под дебелия лед на океана някакво движение. Освен това, звуковите сензори са записали и подобни звуци, като тези на делфините. След това тези данни спешно са засекретени и стават известни след доста време. Учените подложили получените данни на компютърна обработка и били шокирани: честотата на звуците била идентична с честотата на звуците, издавани от земните делфини.
Благодарение на тези данни, много учени вече не отхвърлят хипотезата за извънземния произход на делфините.
В момента в тайна лаборатория във Флорида океанолози и биолози подготвят сложен експеримент. Запис на звуците, получени от станция „Галилео“ ще бъдат пуснати за прослушване на делфини, така че те да може да разбера посланието на други извънземни същества, обитаващи Европа.
Какви са резултатите от експеримента предстои да научим съвсем скоро…

http://nepoznato.energetika-bg.com/2010/11/oshte-zagadki-za-ezika-na-delfinite/ 



Гласувай:
33



1. 1apostol - "Още по въпроса с ...
29.08.2012 08:35
"Още по въпроса с делфините",разказ фантастика от Любен Дилов. Фантастиката май не е фантастика.
цитирай
2. kostadin - Тази тайна лаборатория е известна ...
03.09.2012 21:19
Тази тайна лаборатория е известна даже и на нас Ура вече сме в играта на конспирациите
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ednodete1
Категория: Други
Прочетен: 1380508
Постинги: 178
Коментари: 778
Гласове: 6064
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930