Филм за тайнствените природни феномени в България

27 май 2012 | 10:01 Дачев
Филм на месец юни е "Скални изваяния" на Еди Василева - Белоградчишките скали

Акценти в програмата на телевизия Туризъм през седмицата


Премиери

Ваяния в недрата на земята (образователен филм за природен туризъм) – премиера по TVT в събота, 2 юни, от 14:00 ч.  и от 20:00 ч.
 
На едни от най-тайнствените природни феномени в България е посветен новият филм „Ваяния в недрата на земята” от поредицата за природен туризъм и маршрути. Той отвежда до няколко от най-красивите и пригодени за туристически посещения пещери у нас. Разкрива техните особености и как са се образували, като поднася любопитни факти за развитието на пещерното дело в България. Същевременно показва и най-впечатляващите пещерни преддверия, както и скални образувания от типа мост или венец, чиято геологична история е тясно свързана със същите процеси, образували и пещерите. Изненадваща за повечето хора вероятно ще прозвучи информацията, че в България има над 4000 пещери и почти 2000 пропасти. Ще видите още красиви ждрела, подземни водопади, първични и вторични форми на така наречения карстов релеф.

Никополис ад Иструм (образователен филм за културно-исторически туризъм) – премиера по TVT в неделя, 3 юни, от 14:00 ч.  и от 20:00 ч.
 
„Никополис ад Иструм” е документален филм, разказващ за създаването, историята, живота и археологическите проучвания на античния римски град Никополис ад Иструм, чиито останки се намират в близост до с. Никюп, Велико Търновско. Градът е един от най-атрактивните туристически обекти в България, разкриващ ключови моменти от античната история на българските земи – периодът между ІІ и ІV век от н.е. Повече от столетие римските легиони постепенно асимилирали Балканския полуостров. Никополис ад Иструм бил основан след победата на Рим върху дакийските пемена – в прослава на император Траян. Защо император Траян  се е нуждаел от подобна прослава на своята победа? Как е бил построен този красив античен град? Какъв е бил животът в Никополис? Как е изглеждал в действителност? Как се е водоснабдявал? Какви хора са го населявали?... Авторът Стоян Радулов търси отговори на всички тези въпроси с помощта на ст.н.с. д-р Павлина Владкова - археолог, проучвал развалините на града. Зрителите са потопени в атмосферата от онова време, представени са мащабни възстановки на завладяването на Мизия и живота в римския град. И всичко това на HDV формат.

Филм на месец юни 2012
Скални изваяния (образователен филм за еко туризъм – природен маршрут) – всяка събота през юни в рубриката „Филм на месеца” от 16:00 и от 20:00 ч. само по TVT
 
Документалният филм води към едно от най-красивите места на България, което бе с амбицията да влезе сред 7-те нови чудеса на света.
„В началото било морето... Към него се стремяли с любов реките... Но преди 230 милиона години тази идилия била разрушена. Настъпила голямата промяна. Царството на водата станало царство на канарите. Почти неземно красиви червени пясъчници - Белоградчишките скали. Хората им дали имена. И дори пожелали да бъдат едно от новите чудеса на света.”  Така е.
Белоградчишките скали, тяхната история, техните фигури и легендите, които витаят около тях, както и построената от хората крепост там са основните герои в този красиво заснет природен филм с автор и режисьор Еди Василева, който разказва за един от най-предпочитаните маршрути за семеен туризъм в България.

Препоръчано:
Оброчище на две вери (образователен филм за религиозен туризъм) – в седмицата от 28 май до 3 юни, във вторник, четвъртък и събота от 10:45; 16:45 и 21:45 ч. по ТВТ
 
Филмът е посветен на едно място, което привлича поклонници както мюсюлмани, така и християни. Това е текето на алевийския светец Акязълъ баба в балчишкото село Оброчище, където се почита и неговия християнски двойник Свети Атанас. Разположено сред красива градина с изглед към Северното българско Черноморие, текето е един от малко познатите, но изключително интересни архитектурни паметници у нас със силна етно-религиозна и културна натовареност. Историята му започва още с управлението на султан Сюлейман Първи, а днес този стар алевийски манастир (дервишка обител) е изнесена експозиция на Историческия музей в Балчик.

* * * * * * *

Концерт в три части за Деня на децата
 
Зорница в страната на чудесата” - на 1 юни, петък, от 09:00, 10:00 и 11:00 ч. (с повторение същия ден от 17:00, 18:00 и 19:00 ч.)
TVT извънредно ще излъчи концертът „Зорница в страната на чудесата” навръх 1 юни. Той е заснет по повод 20-годишнината на популярния детски състав, както и за Международния ден на детето. По този начин за първи път в празничната програма на телевизията се обръща внимание на най-малките зрители. 
 
Концертът ще бъд излъчен последователно в три части от по 30 минути.
В часовете на излъчване на концерта от програмата отпадат предварително обявените образователни туристически филми. Блокът „Туризъм инфо”, който телевизията излъчва между филмовата програма, остава непроменен.
 
Детска вокална група „Зорница“ е създадена през 1991 година от Галина Иванова. Тя е автор на песните, които изпълняват децата – написани специално за тях. Популярни и обичани те са издадени в 4 музикални албума от поредицата „Зиг Заг“ и юбилеен двоен албум „Зорница в страната на чудесата“. Стотици индивидуални и групови награди от Национални и Международни фестивали и конкурси, клипове, концерти и многобройни изяви пред публика са съществена част от биографията на „зорничките“. В собствените си телевизионни предавания „Зиг заг“ и „Невероятните хлапета“ децата на Център „Зорница“ демонстрират своите качества и умения и на малкия екран.
 
От 2010 година „Зорница“ прераства в Център за изкуство и разкри свой клон в Шумен, чиито организатор и музикален педагог е Галина Георгиева. През годините за „Зорница“ са работили Даниела Димитрова и Яна Жечева като организатори и Боряна Дочева като музикален педагог на подготвителна група.
 



ИЗБРАНО