Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Разкриха тайната на дъждовете от мъртви птици

Разкриха тайната на дъждовете от мъртви птици

Разкриха тайната на дъждовете от мъртви птици

Дъждовете от мъртви птици винаги са представлявали загадка за орнитологията. Един от първите регистрирани подобни случай бил през 1961 година.

Тогава над Калифорния се изсипал дъжд от мъртви чайки. Птиците се изсипали от небето на град Капитола, разположен на брега на залива Монтерей южно от Сан Франциско. Именно този ужас става повод две години по-късно Алфред Хичкок да напише романа си "Птиците".

На какво се дължи кошмар? Биолози от Държавния университет в Луизиана изследвали останки от ятото мъртви птици от 1961 г. и стигна до извода, че причината за странното явление е хранително отравяне.

Учените открили в стомасите на птиците необичайно големи количества киселината C15H21NO6 - токсин, който блокира нервната система и причинява загуба на ориентация в пространството.

Това вещество птиците вкарали в телата си чрез рибата аншоа и калмари, с които най-често се хранят. Морските обитатели на свой ред се хранят с планктон, а в 79% от пробите на планктоните била открита същата киселина.

Но как токсинът е попаднал на океана? Някои от специалистите смятат, че това основно е станало чрез отравяне на водата с пестициди чрез канализацията. Подобни случаи са докладвани от залива Монтерей няколко пъти.

Спомнете ли си, че в нощта на 1 януари 2011 г. до американския град Бийб, Арканзас, се изсипа порой от около три хиляди мъртви косове?

Трупове на птици бяха почернили улиците, дворовете, беше невъзможно човек да мине, без да стъпка мъртвите косове.

Специално този птичи мор орнитолозите си обясняват с разтърсващите фойерверки от новогодишната нощ. Опитвайки се да избяга от ярките светкавици и шума, птиците са слезе твърде ниско.

След което започнали да се сблъскват с високите сгради и така намерели смъртта си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest