RSS

Мегалити и природни феномени в България

17 май

Megaliths and natural phenomena in Bulgaria

ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА „НИГиФ“ ЕООД гр. София – КЪМ ПРОЕКТА “ БАЛКАНСКИ МЕГАЛИТИ „

В България: 4-5 индивидуални менхира, 50-тина менхира, които са групирани в кромлехи, а също така най-малко 100 менхира в района на Плиска, които образуват както безредни групи, така и правилни правоъгълни решетки от грамадни и груби скални блокове. Можем да обобщим, че днес, в началото на ХХІ в., у нас едва ли има повече от 200 менхира – самостоятелни или в комбинации. Поне половината са съборени, счупени и са били премествани.
Долмени
В България: около 120 долмена и долменоподобни обекти. Около 110 има в типичните райони са Странджа, Сакар и Източни Родопи. Около 10 има в нетипичните райони: Източна Стара планина, Централна и Източна Средна гора. *
*цитатът е от сайта на Проект «Балкански мегалити“

Добре, но общо взето ние се губим в гадаене за предназначението на този или онзи мегалит и към каква категория да го причислим, а в това време камъка може и да изчезне или разруши.
Защо не погледнем, на мегалитите и от чисто практична гледна точка? Защо не се опитаме да ги съхраним, поне тези които са се запазили до нас? Те са съоражения направени от инженерно-технически грамотни хора, които сега наричаме „Жреци”. И са ни оставени в наследство не само да им се удивляваме.
Във връзка с мегалитите на територията на България предлагам:

• КЪМ ПРОЕТА „БАЛКАНСКИ МЕГАЛИТИ” ДА СЕ ВКЛЮЧАТ ГЕОДЕЗИЧЕСКИ, КАРТОГРАФСКИ И ФОТОГРАМЕТРИЧНИ РАБОТИ:

GPS измервания

Астрономически азимути – изчисляването на основните астрономически азимути се извършва чрез използването на формулата:

cos A = (sin δ – sin φ . sin h) / (cos φ . cos h),
където А е геодезичен азимут, δ е деклинацията на Слънцето, h – височината на Слънцето над истинския хоризонт в момента на изгрев и φ – географската ширина на мястото на наблюдението. Деклинацията на Слънцето в дните на слънцестоене е равна на наклона на еклиптиката към небесния екватор. При определянето на астрономическите азимути трябва да се направят корекции за рефракцията R в зоната на хоризонта ъгловия диаметър на слънчевия диск d и кривината на земната повърхност.

Деклинацията на Слънцето – От измерените азимути, определената географска ширина и височината на Слънцето над истинския хоризонт определяме деклинацията на Слънцето, сравняваме със стойностите на наклона на еклиптиката за праисторическата епоха. От тук може да се направи изводът, кога паметникът е функционирал и в коя епоха.

Използуване на методите на земната фотограметрия (виж. Статията в сайта geodezy.wordpress.com) за документиране и при евентуално тяхно повреждане, те да бъдат успешно реставрирани.

И не на последно място Картографска обработка – включваща обработването на информацията и съставянето на достоверни и точни карти, съдържащи – географски координати в дадена проекция, деклинация – включително и магнитна, точното местонахождение и дотъпът (населени места и пътища) до обектите подлежащи на изследване и туризъм.

– Да се състави Каталог с „База от данни” за мегалитите и природните феномени към Министерство на културата на България за по-нататъшни изследвния и експлоатация.

Каталогът да включва:

А. Снимка на мегалитите, светилищата и природните феномени;
Б. Вид и размери на мегалитите и природните феномени;
В. Ориентация;
Г. Наличие или липса на надписи;
Д. Място и дата на регистрация;
Е. Разположение и достъп;
Ж. Други – обща – налична информация.

Това са исторически или природни комплекси на мегалитни конструкции и природни феномени от значение както за нас, така и за поколенията.

ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪС СТАТУТ НА ДЪРЖАВНА ЗАЩИТА, А НЕ САМО ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ.

 
Вашият коментар

Публикувано от на май 17, 2011 в Uncategorized

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.